Informatieavond bolwerkteams

Verslag bijeenkomsten ouders jeugdleden MSV, Forwodians en The Jump

Vorige week dinsdag en donderdag zijn er twee informatieavonden geweest voor ouders. Het doel van deze bijeenkomsten was om ouders te informeren over de gang van zaken binnen de drie verenigingen en om ze te betrekken bij het verenigingsleven, zodat de sport voor de kinderen nog leuker wordt.

Wie zijn er geweest? Van de drie verenigingen The Jump, Fowodians en MSV zijn er in totaal zijn zeker 50 ouders geweest. Verder zijn er trainers en coaches, bestuursleden, commissieleden en andere vrijwilligers.

 

Wat is er verteld?

Link naar de presentatie

De clubs

 • Forwodians is de grootste club met 190 leden. Daarna volgt MSV met 92 leden en dan The Jump met 50 leden. De verhouding mannen en vrouwen is bij de verenigingen ongeveer gelijk, bij alle clubs zijn er iets meer mannen dan vrouwen. Bij alle clubs is ongeveer de helft van de leden jeugdlid.
 • MSV heeft 2 seniorenteams en 2 jeugdteams met alleen MSV leden.
 • Forwodians heeft 4 seniorenteams en 7 teams met alleen Forwodians leden.
 • Zowel MSV als Forwodians hebben recreantenteams (waarvoor de ouders van harte zijn uitgenodigd om mee te komen doen.
 • The Jump heeft één seniorenteam en 4 jeugdteams met alleen The Jump-leden.
 • Samen hebben we 8 bolwerkteams; dit is de aanleiding voor deze twee gezamenlijke informatieavonden.

 

Waarom Bolwerk teams?

Met de drie verenigingen streven we ernaar om al onze jeugdleden te laten spelen op hun eigen niveau en met leeftijdgenoten. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen zich op zijn eigen tempo kan ontwikkelen. Aangezien we hier apart te weinig leden voor hadden, hebben we een aantal gezamenlijke bolwerkteams gevormd.

De technische commissies (TC) van de drie verenigingen bepalen twee keer per jaar de samenstellingen van de teams. De trainers/coaches zijn afkomstig van de verschillende verenigingen. De trainings- en speellocaties zijn verdeeld over de drie verenigingslocaties. De wedstrijden vinden meestal het ene half jaar in Voorhout plaats en het andere in Noordwijk. Aangezien The Jump minder leden heeft in de Bolwerkteams wordt r niet in Noordwijkerhout gespeeld.

Selectietrainingen: teams gevormd. TC’s hebben 2x per jaar overleg, verder heel veel contact.

 

Wat speelt er op het moment bij de Bolwerk teams?

Een of twee keer trainen

Een of twee keer trainen is binnen sommige teams en discussiepunt. Sommige kinderen willen een keer trainen, andere twee keer. Dit levert bij sommige leden ergernis op. Door twee keer te trainen ontwikkelen de kinderen zich sneller. Dat is zeker fijn als je weet dat sommige tegenstanders ook twee keer trainen. De reden waarom mensen maar een keer trainen is niet altijd duidelijk. De gedachte leeft dat sommige leden alleen in hun “thuishal” willen trainen. Anderzijds is bij MSV de keuze gegeven en hebben sommige kinderen voor één keer trainen gekozen omdat ze bijvoorbeeld ook andere sporten beoefenen.

Voor sommige teams is er één training. Kinderen willen soms 2 trainingen. De trainer moet dan ook kunnen/willen.

Belangrijk is dat dit allemaal regelmatig in de teams wordt besproken door de trainers, de kinderen en hun ouders.

Afzeggen voor een wedstrijd

Afzeggen voor een wedstrijd kan natuurlijk, maar het kan best grote gevolgen hebben. Doe het daarom liever niet en als het moet, zo vroeg mogelijk. Als er bijvoorbeeld iets in de familie is dat al lang van tevoren bekend is, meld dat dan zo vroeg mogelijk. Als er namelijk meerdere spelers op het laatste moment afzeggen, dan kan het zijn dat we de wedstrijd moeten verzetten. Sommige teams hebben niet veel leden, dus dan gebeurt dat snel. De tegenstander heeft het recht om ons de zaalhuur in rekening te brengen als wij dat minder dan 3 weken voor de wedstrijd doen. Als de wedstrijd niet verzet kan worden en we komen niet opdagen, dan krijgen we een boete van de bond. Als dat 3x gebeurt, dan mag het team dit seizoen zelfs niet meer spelen. Daarnaast moeten de scheidsrechters en de jury afgezegd worden. Bij een thuiswedstrijd moeten we die opnieuw inplannen (net als er een gaatje is dus soms is dat heel kort dag) n moeten we er maar weer scheidsrechters en juryleden voor kunnen vinden. Die het vervelend vinden om dit op het laatste moment te horen. Veel kosten en gedoe, dus. Dus aub; kom gewoon lekker spelen of meld het ruim op tijd. Noodgevallen zoals ziekte daar gelaten natuurlijk..

Sfeer op de training

Bij het ene team loopt het wat soepeler dan bij het andere, maar overal is wel eens wat. De trainers kunnen niet altijd alles zien en oplossen. Bovendien staan zij daar in hun vrije tijd en komen ze ook voor hun lol. Dus het advies aan de jeugd en aan de ouders als zij zich ergeren aan mensen die te laat komen, die niet goed meedoen, die een grote mond hebben op de training; spreek elkaar er op aan. Je speelt de wedstrijd ook als team, doe op de training dan net zo. Dat maakt het voor iedereen leuker.

Samen rijden naar de wedstrijden

Het komt soms voor dat kinderen direct met hun ouders naar de wedstrijd komen, of dat er een groepje uit Noordwijk komt en een groepje uit Voorhout. Wellicht vinden ouders het geen probleem om allemaal te rijden, maar om een aantal redenen zouden de clubs het fijner vinden als er meer wordt samen gereden. De voor- en napret van de wedstrijd die wordt beleefd tijdens de autoreis is leuk en belangrijk om samen te hebben. Dat geeft ook een sterkere band. Ook met de kinderen van de drie verenigingen onderling. Bovendien is het veel beter voor het milieu als we met minder auto’s rijden. Advies en verzoek aan de teams (ouders en coaches) is om op een centraal punt af te spreken en daarvandaan te carpoolen.

 

Wat doet de technische commissie (TC)?

De technische commissie regelt alles wat er rondom de teams afspeelt. Dat is bijvoorbeeld:

 • aanstellen en begeleiden van trainers en coaches
 • vaststellen van trainingstijden en indeling wedstrijddagen (in samenwerking met het wedstrijdsecretariaat)
 • trainingsfaciliteiten
 • samenstellen van de teams
 • inschrijvingen bij de bond
 • technisch beleid

De technische commissie onderhoudt ook de relaties met de andere bolwerkverenigingen.

Meer informatie bij Joy Terpstra (Forwodians) (TC@forwodians.nl), Lars Schreuder (MSV) (06 41242699) en Iwan Schuurman (The Jump), 06 13002138.

 

Bar

De bar bij Forwodians wordt volgens rooster door spelers en ouders bemand. De bar bij The Jump wordt door de uitbater van de kantine bemand.

De bar bij MSV (eerste verdieping, tegenover de ingang van de tribune) wordt op basis van vrijwillige deelname van MSV leden en -ouders aan de barcommissie bemand. Daarvoor zijn op dit moment te weinig leden, waardoor de bar regelmatig dicht is. Terwijl het zo’n gezellige bar is! Bovendien is het belangrijk om voor en na de wedstrijd op een leuke plek bij elkaar te kunnen komen. Voor alle jeugdteams is er na de wedstrijd ook een gratis kan limonade. Lekker en goed voor de teamspirit! MSV zoekt ouders die af en toe een bardienst van 1,5 uur willen “draaien”. Een paar keer per jaar is al voldoende. Dat kan voor, tijdens of na de wedstrijd van je eigen kind, maar ook op een ander moment. Gelukkig hebben zich al 3 ouders opgegeven. Wie doet er nog meer mee?

Meer informatie bij Marloes Strik (06 41629224).

 

Activiteiten voor de jeugd

Bij alle drie de verenigingen worden er regelmatig activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Deze week was er nog pietengym, dat was heel leuk! Zowel bij Forwodians als bij MSV. Daar is het door ouders en trainer van U10 georganiseerd, samen met Lars (TC).

Eerder hebben we van alles georganiseerd, zoals ouder kind toernooien, mixtoernooie, bezoeken aan wedstrijden, speciale trainingen met spelers uit het eerste en met (andere) beroemde basketballers, vriendjesdagen, kamp, slaapfeestjes in de sporthal, spelletjesdagen, schoolbasketballtoernooi, Fright night in Walibi, enz. Vind je het leuk om hier af en toe bij te helpen? Eenmalig helpen is al fijn!

Geef je op bij Ilja van der Bij (Forwodians) (TC@forwodians.nl), Evelien Schrijver (MSV) (06 53504850) en Iwan Schuurman (The Jump), 06 13002138.

 

Spelregels, jurycursus, scheidsrechterscursus

Jan Schreuder vertelde ons hoe leuk en belangrijk het is om goed te fluiten. Hij is zelf de vereniging binnen gekomen als betrokken ouder. Hij heeft nooit gebasketbald, maar is wel gaan fluiten. En hij vindt het leuk! Misschien ook iets voor jou?

Spelregeluitleg

Omdat we met 10 mensen op een relatief klein veld spelen is het belangrijk om goede regels te hebben. Dat zijn er ook best veel. 50 hoofdregels, waarvan 47 4 subregels hebben.. Voor alle betrokken ouders is er daarom ieder jaar een spelregeluitleg. De volgende spelregeluitleg is op       10 december van 19:30-21:00 in Sporthal Duinwetering. Jan legt daar de 10-12 meest voorkomende regels uit. Een aanrader!

Het is al snel, dus geef je zsm op bij Aleid Eigenraam (06 50 432 419).

Jurycursus

Vanaf 12 jaar worden kinderen ingedeeld om te jureren (“tafelen”). Ze moeten dan ook verplicht naar de jurycursus. Bij MSV worden bij de wedstrijden van de U10 en de U12 ook ouders ingedeeld (per team, de ouders bepalen onderling wie er achter de tafel plaats neemt). Uiteraard zijn ouders zeer welkom om vaker te jureren. De clubs organiseren elk hun eigen jurycursus. De cursus bij MSV is op donderdag 12 december. Inloop 19:15 uur, start om 19:30 uur. De cursussen van Forwodians en The Jump zijn nog niet bekend.

Ouders en leden van MSV kunnen zich opgeven bij Aleid Eigenraam (06 50 432 419). Meer informatie voor de cursus bij Forwodians: Ilja van der Bij (TC@forwodians.nl). Bij The Jump: Iwan Schuurman (06 13002138).

Scheidsrechterscursus

 • Om wedstrijden van U10 en U12 te fluiten is geen diploma nodig, wel basketball ervaring.
 • Vanaf 14 jaar zijn de spelende leden verplicht om hun scheidsrechtersdiploma (bs2) te halen. Dit organiseren de verenigingen zelf.
 • Om dit te kunnen doen, moet het spelregelbewijs behaald zijn. Als er leden enthousiast zijn en dit bewijs eerder willen behalen, kan dit bij de bond aangevraagd worden.
 • Voor het spelregelbewijs krijg je een code waarmee je kunt inloggen op de website www.basketbalmasterz.nl. Daar kun je oefenen. Uiteindelijk maak je de toets zelf, thuis, achter de laptop. Je kan de toets zo vaak maken als nodig is.
 • Bij MSV is een aparte avond waar de spelregels aan de nieuwste spelers en aan de ouders worden uitgelegd. Deze is ook handig om naartoe te gaan als je daarna je spelregelbewijs gaat halen.

 

 • Diploma halen werkt zo: eerst haal je je spelregelbewijs. Daarna fluit je 2 competitiewedstrijden (dat zou ook 1 keer een oefenpartijtje kunnen zijn tijdens een training) onder begeleiding van een zeer ervaren scheidsrechter. Na deze 2 wedstrijden krijg je een eindbeoordeling. Als je dat voldoende hebt afgesloten krijg je je diploma. Dat betekent dus dat je al wordt ingedeeld in het fluit/tafelrooster zodra je je spelregelbewijs hebt gehaald.

   

 • Het organiseren van de begeleide wedstrijden voor de scheidsrechters in spé is een grote klus. MSV zoekt nog een organisatietalent dat hierbij wil helpen. Meld je aub aan bij Roos Schlagwein (06 420 820 47).

Wil je meer informatie of je opgeven om te gaan fluiten? Neem contact op met Ilja van der Bij (Forwodians) (TC@forwodians.nl), Roos Schlagwein (MSV) (06 420 820 47) en Iwan Schuurman (The Jump), 06 13002138.

 

Vragen/opmerkingen ouders

Hoe checkt de TC het niveau van de kinderen?

De mensen van de technische commissies van de drie verenigingen komen een paar keer per jaar bij elkaar om de teams en de niveaus van de kinderen te bespreken. Tussendoor is er veel telefonisch en whatsapp contact. Zo proberen ze steeds de juiste kinderen in de juiste teams te plaatsen.

Ik mis binding met onze eigen club … (Forwodians)

.. sinds mijn kind in een Bolwerk team speelt. Eigenlijk heb ik met geen van beide clubs binding. Max (MSV): Dat is jammer! Het is al fijn dat u er allemaal vanavond bent, dat helpt al. We kunnen op bepaalde vlakken zeker beter communiceren. Rechtstreeks bij de wedstrijden en de trainingen, maar ook per mail en per nieuwsbrief (Forwodians doet dat al). We hebben eerder een aantal activiteiten georganiseerd waar we de laatste tijd niet aan toekomen, door het gebrek aan vrijwilligers. We willen dat graag weer oppakken. Al deze activiteiten kosten tijd, we hopen dus dat er ouders en jongeren zijn die hierbij willen helpen.

Aanmelden kan bij Ilja van der Bij (Forwodians) (TC@forwodians.nl), Evelien Schrijver (MSV) (06 53504850) en Iwan Schuurman (The Jump), 06 13002138.

De communicatie is rommelig (MSV)

Zie boven, we hebben het gehoord en gaan er wat aan doen. We gaan meer per mail communiceren. Via dit verslag heeft u ook de gegevens van de TC’s en van de voorzitters als u meer wilt weten.

Teamindeling na de kerst (M14, M16)?

Deze vraag hebben we bij de TC’s gelegd. Zij komen er bij u op terug.

Bolwerk = positief. Fuseren met 3 verenigingen?

Jelle (Forwodians): ik denk dat onze leden hier nog niet positief tegenover staan. Jan Alkemade (MSV): we hebben het gehoord en nemen de suggestie mee.

Spelregelavond en jurycursus; ik kan 10 en 12 december niet, wat nu?

Geef dit door aan Aleid Eigenraam (06-50432419), zij zet u op de lijst voor de volgende keer. Eventueel organiseren we dit voor een klein groepje.

 

 

Waar kun je terecht met vragen over:

Coaches/trainers/indeling teams

Bij je eigen trainer/coach of bij Joy Terpstra (TC@forwodians.nl) (technische commissie Forwodians) Lars Schreuder (technische commissie MSV) (06 41242699).

Spelregeluitleg

Ilja van der Bij (TC@forwodians.nl), MSV: Aleid Eigenraam (aanmelden) (06 50432419), The Jump: Iwan Schuurman, 06 13002138, voorzitter@bvthejump.com.

Jury- en scheidsrechterscursus

Forwodians: Ilja van der Bij (TC@forwodians.nl), MSV: Roos Schlagwein. Aanmelden bij Aleid Eigenraam (06 50432419), The Jump: Iwan Schuurman, 06 13002138, voorzitter@bvthejump.com.

Spelen als recreant

Forwodians: Ilja van der Bij (TC@forwodians.nl), MSV: Max Ohlenschlager (06 24865800).

Overige vragen kun je stellen aan de voorzitters:

Forwodians:Jelle van Werkhoven 06 53416773 jellewerkhoven@gmail.com, MSV: Jan Alkemade, 06 18468733, msvbask@xs4all.nl, The Jump: Iwan Schuurman, 06 13002138, voorzitter@bvthejump.com.